Terug naar overzicht

Hoe bereid je jouw webshop goed voor op Black Friday?

Black Friday. Voor consumenten hét ideale moment om inkopen te doen voor de feestdagen. Daarnaast is het voor ondernemers de ultieme gelegenheid om hun producten onder de aandacht te brengen en extra te verkopen. Maar heb je er ook al aan gedacht dat Black Friday hét moment is om nieuwe klanten te bereiken én te behouden? Het gaat dus om veel meer dan alleen extra verkopen. Dit maakt het voor veel ondernemers enorm interessant om mee te doen aan Black Friday. In dit artikel ontdek je hoe je jouw webshop goed voorbereid op Black Friday.

Spring snel naar:

  Is Black Friday interessant voor jouw webshop? 

  Black Friday is voor ondernemers dé ideale kans om hun meest succesvolle producten aan te bieden. Ook biedt het mogelijkheden om plek in de opslagruimte vrij te maken door onverkochte voorraad te verkopen. Op Black Friday, en vaak de periode hier omheen, bieden ondernemers hun producten of diensten tegen een hoge korting aan. Dit allemaal om nieuwe klanten binnen te halen. 

  Bij Black Friday denken veel mensen direct aan de drukke winkelstraten, maar ook online is deze dag ontzettend populair. Dit komt grotendeels door de pandemie in 2020. Door afstandsregels en lockdowns werd online bestellen populairder dan ooit tevoren. Deze trend lijkt voorlopig nog wel aan te houden. Dit maakt het voor webshops mega interessant om aan Black Friday mee te doen. Maar waar moet je eigenlijk beginnen? Wij helpen je door het voorbereidingsproces heen. 

  Bedenk een actie die niemand kan weerstaan 

  Eerst ga je bedenken welke producten je aan wilt bieden. Je kunt de prijzen van je populairste producten verlagen, of juist van de producten die minder goed lopen zodat je van de voorraad afkomt. Hiervoor is het goed om van tevoren uit te zoeken welke producten je op jouw webshop het meest verkoopt. Kijk ook goed waar jouw doelgroep naar op zoek is.  

  Als je hebt bepaald welke producten je gaat aanbieden, is het tijd om de korting te bepalen. Tijdens Black Friday werken hoge kortingen het beste. Denk aan kortingen van minimaal 20%, maar je kunt ook acties aanhouden als ‘2 voor de prijs van 1′. Daarnaast vinden mensen het altijd leuk om iets gratis te krijgen. Denk aan een cadeau bij een bestelling boven een bepaald bedrag.  

  Soms val je juist op door niet mee te doen met Black Friday. Zo kondigde Dille&Kamille dit jaar aan niet mee te doen met Black Friday en op deze dag de deuren te sluiten. Dit om extra aandacht te vragen voor de natuur. Zij noemen deze Black Friday dan ook Green Friday. 

  Is jouw webshop klaar voor Black Friday? 

  Om jouw webshop goed voor te bereiden op Black Friday is het belangrijk om een aantal dingen te checken. Jouw webshop moet er namelijk perfect uitzien en uitstekend werken. 75% van jouw websitebezoekers kijkt naar het webdesign om te bepalen of ze jouw website betrouwbaar vinden of niet.  

  Een simpele navigatie 

  Zorg ervoor dat gebruikers makkelijk de weg door jouw webshop kunnen vinden. Zij moeten met weinig moeite op een specifieke pagina kunnen komen.  

  Je webshop moet ook mobielvriendelijk zijn 

  Jouw webshop wordt voornamelijk bezocht door mobiele gebruikers. Laat jouw webshop er dus op ieder device knallend uitzien, en al helemaal op mobiel!  

  Check of jouw website een groot aantal bezoekers aankan 

  Als er veel bezoekers tegelijkertijd op jouw webshop komen, kan het zijn dat deze crasht. Tijdens Black Friday kan het verkeer naar jouw webshop toenemen. Daarom is het belangrijk om van tevoren te testen of jouw webshop dit aankan. Jouw webshop moet namelijk niet trager worden of crashen. Want als jij bezoekers eenmaal binnen hebt gehaald, wil je ze natuurlijk niet meer kwijtraken. 

  Wanneer de basis van jouw webshop goed staat, is het zaak om creatief aan de slag te gaan. Hoe laat jij de Black Friday actie op jouw webshop opvallen? Wij hebben vast een aantal tips voor je: 

  • Maak een aparte pagina aan op je webshop met de naam Black Friday. Hier laat je alle afgeprijsde producten zien. Verwerk deze pagina ook in je navigatiebalk zodat bezoekers hier makkelijk terechtkomen. 
  • Gebruik opvallende banners om jouw Black Friday-kortingen onder de aandacht te brengen. Deze banners kun je bijvoorbeeld op de homepage plaatsen. 
  • Bied je producten aan die goed met elkaar samengaan? Probeer dan eens aan de slag te gaan met cross-selling. Zet onder een bepaald product op je webshop links naar bijpassende producten. Denk aan sportkleding en ballen of bureaus en bureaustoelen. 

  Begin op tijd met de promotie van jouw acties 

  Wil jij meedoen met Black Friday? Wees dan op tijd met de voorbereidingen. Het is van tevoren lastig inschatten wat de Black Friday actie jouw bedrijf gaat opleveren. Anderzijds is het ook jammer wanneer er kansen blijven liggen door slechte voorbereidingen. Begin daarom minimaal een maand van tevoren. Het is namelijk ideaal om jouw actie 2 tot 3 weken voor Black Friday met de (potentiële) klanten te communiceren. Dit kan via verschillende kanalen. 

  E-mail marketing 

  Een van de populairste communicatiemiddelen om jouw Black Friday actie te promoten is e-mail. Stuur jouw huidige klanten en geïnteresseerde die toestemming hebben gegeven regelmatig een e-mail waarin je de aankomende uitverkoop aankondigt. Wanneer je dit één keer per week doet, blijf je meestal goed hangen.  

  Om e-mailmarketing in te zetten is het wel noodzakelijk om nieuwsbriefinschrijvingen te hebben. Dit kun je doen door een opvallend aanmeldformulier te plaatsen op alle belangrijke pagina’s van je webshop. Jij bent niet de enige die e-mails verstuurd in de periode voor Black Friday. De mailbox van consumenten stroomt vol. Zorg daarom dat jouw e-mail opvalt. Bedenk pakkende onderwerpsregels en leg de focus op je kortingen.  

  Ben jij benieuwd hoe je e-mailmarketing op de juiste manier inzet? Lees dan onze blog ‘7 tips om alles uit je e-mailmarketing te halen’.  

  Social media inzetten 

  Ook social media is een perfect communicatiemiddel om jouw acties onder de aandacht te brengen. Bereid een serie berichten voor met teksten, afbeeldingen en video’s. Deze kun je plaatsen in de aanloop naar Black Friday. Maak jouw berichten opvallend en aantrekkelijk. Vergeet ook niet te melden wanneer de aanbieding van start gaat.  

  Weet jij niet goed waar je moet beginnen? Lees dan onze blog: ‘de 7 stappen naar een succesvolle social media strategie‘.  

  Zorg ervoor dat de dagelijkse werkzaamheden goed verlopen 

  Een goede planning is essentieel om jouw Black Friday actie tot een succes te maken. Hiervoor moet niet alleen jouw webshop staan als een huis, ook de interne processen moeten uitstekend verlopen. Denk aan het verzenproces, het retourbeleid en de klantenservice. Wanneer één van deze onderdelen niet optimaal werkt, gaan klanten dit direct merken.  

  Zorg voor een goed verzendproces 

  Tijdens Black Friday moeten consumenten vaak langer wachten tot hun bestelling binnen is. Dit komt omdat er in deze periode enorm veel pakketjes verstuurd worden. Kies daarom altijd voor een goede pakketdienst en zorg ervoor dat je klaarstaat om de bestellingen in te pakken voor verzending. Communiceer goed naar je klanten dat je het pakket verstuurd hebt en dat de levering iets langer kan duren i.v.m. Black Friday. 

  Een helder retourbeleid kan het verschil maken 

  Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat een klant iets retour stuurt. Omdat er tijdens Black Friday meer besteld wordt, zullen er ook meer artikelen worden geretourneerd. Onderscheid jezelf met een helder en eerlijk retourbeleid. Zo vinden klanten het veel fijner om hun geld terug te krijgen dan een tegoedbon te ontvangen. Probeer hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Je haalt veel mensen over een aankoop te doen door een goed retourbeleid te hanteren. Zij weten namelijk dat als het artikel niet bevalt, ze het eenvoudig terug kunnen sturen.  

  Bied de beste klantenservice die jouw klanten kunnen wensen 

  In de maanden november en december zal je veel belletjes en mailtjes ontvangen van klanten die vragen hebben. Daarom is het belangrijk om, zeker in deze periode, een goede klantenservice te hebben. Hierbij hebben klanten over het algemeen twee eisen: een snelle reactie en een beleefde behandeling waarbij ze zo goed mogelijk geholpen worden.  

  Zorg ervoor dat jij de antwoorden op de meest gestelde vragen al klaar hebt liggen. Denk aan vragen over een vertraagde bestelling, een product dat is beschadigd of een klant die niet tevreden is met het product. Neem de tijd om de vragen te beantwoorden en probeer zoveel mogelijk bereikbaar te zijn. Heb je weinig tijd? Kies er dan voor om iemand aan te nemen om deze werkzaamheden op te pakken. 

  Vergroot jouw bereik door op meerdere kanalen aanwezig te zijn 

  Door jouw Black Friday acties alleen te promoten op je website, zal je weinig nieuwe klanten trekken. Door op meerdere kanalen zichtbaar te zijn wordt je bereik automatisch groter. Probeer jouw doelgroep op verschillende kanalen aan te spreken. Je speelt op die manier in op zoveel mogelijk touchpoints.  

  Door de inflatie zijn mensen gevoeliger voor kortingen 

  De hoge inflatie van 2022 is goed voelbaar bij consumenten. Hierdoor worden kortingen enorm populair. Door op tijd bij potentiële klanten aan te geven welke kortingen je aanbiedt, zal jouw bedrijf onthouden worden. Deze mensen zullen terugkeren tijdens de actie.  

  Hulp nodig met jouw Black Friday actie?  

  Ben jij enthousiast geworden om het maximale uit jouw Black Friday actie te halen? Bij Impact Media Concepts hebben wij dé experts in huis die jou hierbij kunnen helpen. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!