Terug naar overzicht

6 tips voor de perfecte interne linkstructur

Een sterke interne linkstructuur is niet alleen essentieel voor jouw websitebezoekers, maar ook voor Google. Wij geven jou 6 handige tips!

Spring snel naar:

    Een sterke interne linkstructuur is niet alleen essentieel voor jouw websitebezoekers, maar ook voor Google. Met een duidelijke interne linkstructuur kunnen gebruikers makkelijker door jouw website navigeren. Google zal jou hiervoor belonen door jouw website hoger in de zoekresultaten te tonen. Hoe dit precies in elkaar steekt leggen we je uit in deze blog. Daarnaast geven we jou 6 handige tips waarmee jij de perfecte interne linkstructuur voor jouw website realiseert. 

    Wat is interne linkstructuur? 

    We noemen het ook wel hét SEO-spinnenweb van jouw website. De interne linkstructuur is het geheel aan links die vanuit je eigen website naar andere pagina’s van je website verwijzen. Wanneer je van de ene naar de andere pagina linkt geef je deze link juice (SEO-waarde) mee.  

    Interne links hebben automatisch een ‘dofollow’ tag. Dit wil zeggen dat Google de linkjes volgt. Wil je dat de zoekmachines een bepaalde interne link niet volgen? Selecteer op deze pagina dan een no-index tag. Hiermee geef je het een ‘nofollow’ mee.  

    Wellicht heb jij jezelf nog nooit bewust beziggehouden met de interne linkstructuur van je website. Toch heeft jouw website hoogstwaarschijnlijk al veel interne links. Denk maar aan de knoppen in het hoofdmenu of de breadcrumbs waaraan gebruikers kunnen zien waar zij zich op de website bevinden. Maar wat maakt het hebben van een sterke interne linkstructuur zo belangrijk? 

    Waarom is een sterke interne linkstructuur belangrijk? 

    Een goede interne linkstructuur biedt veel voordelen voor zowel de gebruikers als voor zoekmachines. We hebben de belangrijkste voordelen op een rij gezet. 

    • Interne links sturen in op het gedrag van bezoekers. De juiste call-to-actions, oftewel interne links, dragen bij aan conversie-optimalisatie. 
    • Een sterke interne linkstructuur verlaagt het bouncepercentage. 
    • Interne links geven waarde door van de ene naar de andere pagina. Dit is ideaal voor de zoekmachineoptimalisatie.  
    • De juiste interne linkstructuur begeleidt bezoekers naar de meest waardevolle en relevante pagina’s. Hierdoor stijgt de user experience

    Tip 1: Vermijd zwevende pagina’s (orphan pages) 

    Wanneer je een pagina binnen jouw domein hebt waar niet naartoe gelinkt wordt, kan deze niet door de crawlers van Google gevonden worden. Ook websitebezoekers zullen niet op deze pagina terecht komen tenzij ze de specifieke URL in de adresbalk intypen. Deze pagina’s, die eigenlijk maar een beetje op je website rondzweven, noemen we orphan pages.  

    Om deze orphan pagina’s deel uit te laten maken van het SEO-spinnenweb, moet er minimaal één andere pagina naar deze pagina verwijzen. Het is nog beter voor je interne linkstructuur als er meerdere interne links naar deze pagina’s verwijzen. Dit maakt het voor Google het makkelijkst om jouw website te volgen. 

    Tip 2: Geef linkwaarde aan de belangrijkste pagina’s 

    Je geeft alleen linkwaarde mee als je een interne do-follow link plaatst. In sommige gevallen is het een goed idee om een no-follow link te plaatsen, maar het overgrote deel van je interne linkstructuur bestaat uit do-follow links. Heb jij pagina’s op jouw website waar je veel klanten mee kunt binnenhalen? Probeer dan met interne links meer aandacht te geven aan deze pagina’s. 

    Raadpleeg Google Analytics en ontdek welke pagina’s veel conversie of lange websitebezoeken opleveren. (Tip: weet jij nog niet hoe je Google Analytics gebruikt? Check dan onze blog: ‘Google Analytics voor beginners’.) Verwijs vanuit verschillende pagina’s op jouw website naar deze belangrijke pagina’s. Doe dit uiteraard wel op een logische manier waarbij de links ook echt relevant zijn. Op die manier wordt de kans op conversie ook groter. 

    Tip 3: Let goed op broken links en verkeerde redirects 

    Je wil voorkomen dat je Google op een dwaalspoor brengt met links die niet meer werken. Google ziet het liefst geen fouten op jouw website. Denk maar eens aan 404-errors die jouw bezoekers naar een geoptimaliseerde 404-pagina leiden. Niet alleen Google vindt deze 404-errors vervelend. Ook voor gebruikers is dit natuurlijk niet prettig. Een broken link of verkeerde redirect doet afbreuk aan de effectiviteit van je website en is slecht voor je interne linkstructuur. 

    404-errors komen voor wanneer je bijvoorbeeld een interne link plaats naar een pagina die later verwijderd wordt. Dit gebeurt wanneer je een pagina offline haalt en deze vervolgens niet redirect naar een andere pagina. De oplossing voor dit probleem is simpel: verwijder of vervang deze pagina’s. Je moet de broken links hiervoor eerst opzoeken. Dit kan met behulp van verschillende gratis of betaalde tools. Denk aan Google Search Cosole, Ryte, brokenlinkcheck.com en Semrush. Vervolgens kun je de links vervangen of verwijderen. Dit draagt bij aan een betere interne linkstructuur. 

    Tip 4: Zorg voor voldoende ‘link juice’ 

    Iedere link op jouw website (met uitzondering van no-follow links) vervoert een bepaalde link juice-waarde aan de bestemmingspagina. Link juice is een term dat de SEO-waarde van een link aangeeft. Google gebruikt deze link juice onder andere om pagina’s te ranken in de zoekmachine. De hoeveelheid link juice dat door een pagina wordt doorgegeven hangt af van verschillende factoren. 

    • Hoe meer waarde de pagina heeft, hoe meer link juice deze kan doorgeven. De pagina moet dus een zo hoog mogelijke autoriteit hebben. Vaak is dit de homepage van een website. Zet daarom altijd de belangrijkste links op de homepage (bijvoorbeeld in de menubalk). 
    • Een pagina verdeelt de link juice over alle uitgaande links. Hoe meer links er op een pagina staan, hoe minder waarde er per individuele link wordt doorgegeven. Om een sterke interne linkstructuur te creëren is het dus belangrijk om niet te veel links op een pagina te plaatsen. 
    • Google kijkt ook naar de locatie van de link om de waarde te bepalen. Links in de header, sidebar en footer zijn minder waard dan een link in het midden van de pagina. Denk bijvoorbeeld aan een link midden in de tekst. Interne links in content zijn waardevol omdat deze beter aansluiten op de inhoud van het artikel. 

    Tip 5: Keep it simple en zorg voor sterke anchor teksten 

    Maak jouw interne linkstructuur niet te complex. Er zijn websites die misschien wel 50 tot 100 links in hun footer stoppen. Doe dit niet! Dit is niet alleen erg onnatuurlijk, Google ziet ook dat dit puur gericht is op het behalen van SEO-voordeel. Je pakt hier dus geen extra waarde mee. Door logische pagina’s met elkaar te verbinden houd je het relevant. Dit is goed voor de interne linkstructuur van je website. 

    Daarnaast is het belangrijk om de teksten van hyperlinks zo duidelijk mogelijk in te steken. Deze teksten noemen we ook wel anchor teksten. Gebruik jij nog steeds anchor teksten als ‘klik hier’? Dan zijn deze voor Google minder goed te begrijpen. Een uitgeschreven anchor tekst geeft veel duidelijker aan waar de pagina achter de link over gaat. 

    Daarnaast creëer je met goede anchor teksten meer samenhang tussen de pagina’s. Dit zal Google belonen. Maak je anchor teksten niet te commercieel en zorg voor veel diversiteit. Gebruik jij altijd dezelfde anchor tekst of laat je hier te vaak het hoofd zoekwoord in voorkomen? Dan ben je in de ogen van Google aan het spammen. En op die manier heeft het werken aan jouw interne linkstructuur niet zo veel zin.  

    Tip 6: Creëer een duidelijke hiërarchie op je website 

    Veel websites maken gebruik van een piramidestructuur. De homepage staat in de meeste gevallen bovenaan. De homepage heeft een navigatiemenu naar diverse hoofdcategorieën. Op deze categoriepagina’s vind je vervolgens producten of content dat weer opgesplitst kan worden in subcategorieën. 

    Veel specialisten raden aan om deze content niet meer dan 2 of 3 clicks van de homepage te verwijderen. Echter zijn mensen bereid vaker door te klikken zonder dat zij gefrustreerd raken, wanneer jouw interne linkstructuur goed en logisch is. Ook wanneer jouw bezoekers via de organische zoekresultaten op een landingspagina met interne links terechtkomen, maakt het niet uit hoeveel stappen deze links van de homepage verwijderd zijn. Zij hoeven dan namelijk niet vanuit de homepage door te klikken naar de interne links.  

    Interne linkstructuur optimaliseren met Impact Media Concepts 

    Met behulp van bovenstaande 6 tips kun jij aan de slag met het creëren van een sterke interne linkstructuur. Kan jij hier hulp bij gebruiken? Of wil jij weten hoe je huidige interne linkstructuur ervoor staat? Neem dan gerust contact met ons op!