Terug naar overzicht

Lokale vindbaarheid verbeteren: hoe doe je dat?

Of je nu een lokaal bedrijf bent of door heel Nederland werkzaam bent, inzetten op je lokale vindbaarheid zal jouw klantenbestand laten groeien. Mensen zoeken namelijk steeds vaker lokaal. Ze hebben tegenwoordig vaak hun locatie aanstaan en zoeken naar winkels of diensten wanneer ze onderweg zijn. Ook zoeken steeds meer mensen naar zoektermen in combinatie met een plaatsnaam. Ze zijn dan heel specifiek op zoek naar een product of dienst. Zonde wanneer je deze potentiële klant misloopt omdat jij geen aandacht besteedt aan je lokale vindbaarheid.

In deze blog vertellen we je meer over hoe je de lokale vindbaarheid van jouw website verbetert.

Spring snel naar:

  Richt jouw Google Mijn Bedrijf op de juiste manier in 

  Maak jij al gebruik van Google Mijn Bedrijf? Zo niet, dan wordt dit hoog tijd. Zeker wanneer je jouw lokale vindbaarheid wil verbeteren. Eigenlijk werkt het als volgt: hoe completer je jouw Google Mijn Bedrijf pagina invult, hoe beter jouw bedrijf naar voren komt bij de lokale zoekopdrachten, mits je relevant bent natuurlijk. 

  De minimale informatie die je in Google Mijn Bedrijf zet zijn je bedrijfsnaam, locatie, openingstijden, contactgegevens en beeldmateriaal. Wil je écht uitblinken? Vul deze informatie dan aan met bijvoorbeeld aanbiedingen, posts die 24 uur blijven staan of een rondleiding door je pand met een 360 gradencamera. 

  Meerdere locaties 

  Heeft jouw bedrijf meerdere vestigingen? Voeg dan iedere vestiging toe aan je Google Mijn Bedrijf-account. Op die manier zorg je ervoor dat iedere vestiging goed vindbaar is bij relevante lokale zoekopdrachten. 

  Maak een visitekaartje met Google reviews 

  Het is voor jouw klanten mogelijk om een review achter te laten. Wanneer je goed scoort wekt dit natuurlijk vertrouwen op bij potentiële klanten. Ook geeft dit jou de kans om te reageren op reviews. Kortom, met reviews maak je eigenlijk een interactief visitekaartje voor jouw bedrijf. 

  Local Pack results 

  Google Mijn Bedrijf zorgt ervoor dat jij bij relevante zoektermen zichtbaar wordt in Local Pack results. Dit zijn de lokale vermeldingen onder het Google Maps-kaartje. Bezoekers kunnen hier direct zien waar jij bent gevestigd. Dit in combinatie met de reviews die je hebt verzameld. Zoekers kunnen zelfs direct een routebeschrijving starten naar jouw bedrijf. 

  Waar zoekt jouw doelgroep naar? 

  Het is essentieel om het zoekgedrag van jouw doelgroep te onderzoeken. Het zou zonde zijn als je veel tijd steekt in het maken van landingspagina’s voor zoekwoorden waar weinig naar gezocht wordt. Daarom raden we je aan om een zoekwoordenonderzoek uit te voeren en dit te gebruiken voor de inzet van jouw SEO en SEA.  

  Optimaliseer jouw landingspagina’s 

  Jouw landingspagina’s moeten SEO technisch in orde zijn. Laat ook altijd in jouw tekst terugkomen waar jij jouw product of dienst levert. Vertel wat je doet en waar je gevestigd bent. Het is goed om lokale zoekwoorden in de tekst te verwerken zodat de website hoger in de zoekresultaten zal komen bij lokale zoekopdrachten. 

  Wanneer je bijvoorbeeld een sportschool in Nuenen hebt, hoef je dit alleen voor de locatie Nuenen te doen. Ben jij een glazenwasser die werkzaam is door heel Brabant? Dan kun je meerdere unieke landingspagina’s aanmaken voor verschillende plaatsnamen. Uit jouw zoekwoordenonderzoek is gebleken voor welke plaatsnamen dit het meest interessant is. 

  Daarnaast is het goed om relevante backlinks naar je website te verkrijgen. Laat bijvoorbeeld op de website van het winkelcentrum waar jouw winkel gevestigd is een link plaatsen naar jouw website. 

  Zet in op lokale Google Ads 

  Er is ook nog een andere manier om het zoekgedrag van je doelgroep te achterhalen. Dit is door testen met SEA campagnes. Hiermee kun je advertenties tonen aan mensen die in de buurt van jouw winkel zijn of die specifiek op zoek zijn naar producten of diensten die jij aanbiedt. Ook is het een optie om in te zetten op lokale Performance MAX campagnes. Hierbij is de fysieke winkel op meerdere kanalen zichtbaar, zoals op Google Maps. 

  Lokale vindbaarheid verbeteren met lokale Social Ads 

  Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden. Dit heb je ongetwijfeld al vaker gehoord, maar het is echt zo. Daarom is het ook goed om visueel zichtbaar te zijn. Dit kan met lokale Social Ads. Met video- en beeldadvertenties kun je in een korte tijd veel van de fysieke winkel in beeld brengen. Op die manier krijgt de gebruiker direct een goed beeld van jouw bedrijf. De herkenbaarheid van jouw winkel of pand zal hierdoor ook toenemen. 

  Val op in de omgeving 

  Naast online marketing zijn er ook nog andere manieren om in de omgeving op te vallen. Denk bijvoorbeeld aan deelname of sponsoring van lokale events of reclame op een bedrijfsauto. Op die manier vergroot je de lokale zichtbaarheid en gaan steeds meer mensen jouw bedrijf herkennen. 

  Hulp nodig? 

  Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf om de lokale vindbaarheid te verbeteren? Neem dan gerust contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie!