Terug naar overzicht

Trust flow en citation flow: wat is het en hoe optimaliseer je deze waarden?

Aan een knallende website die niet gevonden wordt heb je niets. Jouw content kan nog zo geweldig zijn, maar mensen moeten jouw teksten, foto’s en video’s wel tegenkomen. Twee belangrijke waarden die van invloed zijn op de vindbaarheid van jouw website zijn trust flow en citation flow. Wat deze waarden precies inhouden en hoe jij jouw website beter vindbaar maakt, dat lees je in dit artikel.

Spring snel naar:

  Wat is de trust flow van een website? 

  Als we trust flow vertalen naar het Nederlands betekent het letterlijk ‘betrouwbaarheid stroom’. Kortom, de trust flow vertelt ons meer over de betrouwbaarheid en kwaliteit van backlinks naar een website. Hoe groter het aantal betrouwbare links naar jouw website, des te hoger de trust flow is. Neemt het aantal onbetrouwbare backlinks toe? Dan wordt de trust flow weer lager. De trust flow wordt uitgedrukt in een score van 1 tot 100.  

  Maar hoe weet je of een backlink betrouwbaar is of niet? Een betrouwbare backlink is afkomstig van een website die van Google het vertrouwen heeft gekregen op bepaalde onderwerpen. De website heeft dus een hoge autoriteitsscore en heeft zelf ook een goede trust flow en citation flow. Betrouwbare websites hebben dus sterke content en verdienen volgens Google een hoge positie in de zoekresultaten. 

  Wat is de citation flow van een website? 

  De citation flow richt zich niet op de kwaliteit van de backlinks, maar meer op de kwantiteit. Hoe meer links naar jouw website, des te hoger de citation flow wordt. Inkomende links van websites met een hogere citation flow wegen zwaarder dan links van websites met een lagere citation flow. De citation flow zegt dus veel over de bekendheid van een bepaalde website. Een website met 200 backlinks krijgt dus een hogere waarde dan een URL met maar 20 backlinks.  

  Ook de citation flow wordt uitgedrukt in een score van 1 tot 100. Wanneer jij een hoge citation flow hebt word je ook erg interessant voor andere websites. Iedereen wil namelijk backlinks verzamelen van populaire websites met betrouwbare links. Daarom zijn de twee waarden trust flow en citation flow ook zo ontzettend waardevol. 

  En wat is de relatie tussen trust flow en citation flow? 

  Om de kwaliteit van een website te bekijken zijn de trust flow en citation flow onafscheidelijk van elkaar. Want wat heb je aan een website met veel backlinks, wanneer de links niet betrouwbaar zijn? Beide waarden zouden eigenlijk dicht bij elkaar in de buurt moeten liggen. Om het linkprofiel van een website te identificeren gebruiken we daarom de trust ratio. 

  Zo bereken je de trust ratio 

  Je kunt de trust ratio berekenen door middel van een simpele formule: 

  Trust flow : citation flow = trust ratio 

  Laten we dit toelichten aan de hand van een voorbeeld. Stel een website heeft een trust flow van 12 en een citation flow van 54. Dan is de trust ratio 0,22. Dit wil zeggen dat deze website veel inkomende links heeft vanuit relatief onbetrouwbare bronnen. Google ziet deze website dan als een spamverdachte. Wanneer de waarde tussen 0,5 en 1 ligt, dan wordt dit gezien als een sterke trust ratio. 

  Zo optimaliseer jij deze waarden voor je website 

  Je weet nu dat het waardevol is om kwalitatieve backlinks te verzamelen. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? We sommen hieronder drie opties op om te werken aan de betrouwbaarheid van jouw website: 

  1: Start met kwalitatieve linkbuilding 

  Wil jij autoriteit en vertrouwen uitstralen? Start dan met linkbuilding en leg hierbij de focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Zorg liever iedere maand voor één betrouwbare backlink, dan voor 10 onbetrouwbare links. Natuurlijk ziet een hoge citation flow er aantrekkelijk uit, maar houd ook de trust ratio in je gedachte.  

  Wil jij aan de slag gaan met linkbuilding, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Lees dan onze blog: ‘Linkbuilding: waarom en hoe pak je het aan?’. 

  2: Schrijf gastblogs op andere websites 

  Om de waarde van jouw trust flow te verhogen kan het helpen om gastblogs te schrijven op andere websites. Doe dit uiteraard wel alleen op betrouwbare en relevante websites. Het heeft geen zin om als sportschool een gastblog te schrijven op een website over fotografie. Kom je een website tegen in jouw branche die veelbelovend oogt? Analyseer deze website dan goed voordat je een gastblog plaatst. Kijk naar de autoriteit, de trust flow en de citation flow van de website. 

  Het schrijven van een gastblog op een betrouwbare website levert niet alleen een sterke backlink op, je wordt ook zichtbaar bij een veel groter publiek. Wie weet trek jij wel nieuwe bezoekers naar jouw website middels de gastblog. Schrijf dan ook altijd een unieke en sterke blog, zodat lezers er écht iets aan hebben. Op die manier zijn ze sneller geneigd om door te klikken naar jouw website. 

  3: Denk ook aan de interne linkstructuur 

  Een sterke en betrouwbare website heeft niet alleen goede externe links, ook de interne linkstructuur staat als een huis. Om aan Google aan te tonen dat jij autoriteit wilt verkrijgen zorg je ervoor dat jouw website zelf goed is ingericht. Google moet goed begrijpen hoe jouw website in elkaar steekt. Overigens is het voor de bezoekers ook fijn als zij gemakkelijk de weg door jouw website kunnen vinden.  

  Ben jij op zoek naar handige tips om aan de slag te gaan met de interne linkstructuur van jouw website? Lees dan onze blog: ‘6 tips voor de perfecte interne linkstructuur’.  

  Geef jouw SEO een boost met Impact Media Concepts 

  Ben jij klaar om aan de slag te gaan met het optimaliseren van je trust flow en citation flow? Maar weet je niet goed hoe je dit aanpakt? Of wil je graag weten hoe je website er momenteel voor staat? Dan kan Impact Media Concepts jou helpen! Neem gerust contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie.