Terug naar overzicht

Linkbuilding: waarom en hoe pak je het aan?

Kwalitatieve backlinks dragen bij aan jouw online vindbaarheid. Maar wat is linkbuilding precies? En hoe ga je ermee aan de slag?

Spring snel naar:

  Linkbuilding: hoe meer linkjes naar jouw website hoe beter, toch? Dat is tegenwoordig een stuk ingewikkelder. Het gaat niet alleen meer om de kwantiteit van de links, maar voornamelijk om de kwaliteit. Kwalitatieve backlinks dragen bij aan jouw online vindbaarheid. Maar wat is linkbuilding precies? Hoe ga je ermee aan de slag? En waar moet je allemaal rekening mee houden?  

  Wat is linkbuilding?

  Voordat we je kunnen uitleggen hoe je met linkbuilding aan de slag gaat is het belangrijk om te weten wat linkbuilding eigenlijk precies is. Simpel gezegd is linkbuilding het actief verkrijgen van kwalitatieve backlinks van externe websites naar jouw website. Het doel van linkbuilding is een hogere waardering van zoekmachines zoals Google waardoor je hoger kan ranken op bepaalde zoekwoorden.  

  Het is hierbij enorm belangrijk dat dit kwalitatieve links zijn waardoor er een natuurlijk linkprofiel ontstaat. Voor de zoekmachines moet het lijken alsof deze relevante links op een natuurlijke manier naar jouw website verwijzen en dus niet gemanipuleerd zijn. Maar waarom is linkbuilding zo belangrijk om hoger te scoren in Google? 

  Waarom is linkbuilding in 2021 nog steeds zo belangrijk?

  Eén van de zwaarste ranking factoren van Google

  Linkbuilding blijft, ook in 2021, nog steeds van groot belang. Dit komt omdat het één van de zwaarste ranking factoren voor Google is. Door de jaren heen kijkt Google dan ook steeds meer naar de kwaliteit van de backlinks. Wil jij scoren met SEO dan zijn sterke backlinks essentieel. Omdat SEO over het algemeen vrij lage kosten met zich meebrengt is het een duurzame en rendabele investering. Wanneer je gebruik maakt van een goede linkbuildingstrategie en sterke content plaatst op je website kan je in principe binnen veel branches de topposities in Google nog wel winnen.  

  Het starten met linkbuilding is niet alleen een mooie kans voor je onderneming, het is tegelijkertijd ook een bedreiging als je het niet doet. Wanneer jij niet aan jouw linkprofiel werkt en jouw concurrenten wel, dan wordt de achterstand steeds groter. Het wordt dan steeds moeilijker om organisch verkeer naar je website te genereren.  

  Als het gaat om linkbuilding gaat kwaliteit steeds meer boven kwantiteit. Er is een constante ontwikkeling van de algoritmes van Google waardoor de zoekmachine tegenwoordig heel goed het verschil kan zien tussen kwalitatieve en minder kwalitatieve links. Het blijkt ook dat links waar daadwerkelijk traffic op zit, een zwaardere waardering krijgen.  

  Je weet nu wat linkbuilding is en waarom het zo belangrijk is. Wil jij aan de slag gaan met linkbuilding? Dat kan! We leggen je de beste manieren uit voor een goede linkbuilding strategie en waar je allemaal rekening mee moet houden.  

  Aan de slag met linkbuilding: dit zijn de beste manieren voor een goede linkbuilding strategie

  Er zijn verschillende manieren om kwalitatieve backlinks te verkrijgen. Je kan linkbuilding onderverdelen in verschillende technieken die samen voor het perfecte linkprofiel zorgen. Is jouw linkprofiel niet goed in balans? Of mist het zelfs complete onderdelen? Dan hebben de links die naar jouw website staan minder impact op de positie in Google. Hierdoor is jouw bedrijf dus minder zichtbaar. Een natuurlijk linkprofiel zou natuurlijk het allerbeste zijn, maar helaas ontkom je er niet aan om toch ook op andere manieren backlinks te verkrijgen. Hier zijn verschillende manieren voor: 

  Gastbloggen op externe websites

  Populaire websites of blogpagina’s bieden vaak de mogelijkheid om gastblogs te plaatsen. Je schrijft dan een gratis blog over een bepaald onderwerp binnen jouw vakgebied. De website plaatst vervolgens jouw blog met een linkje naar jouw website. Dit is niet alleen goed voor jouw linkprofiel, je bereikt ook nog eens een groter publiek dan normaal. Dit maakt gastbloggen op externe websites dan ook een ontzettend waardevolle linkbuilding activiteit.  

  Wil jij starten met gastbloggen maar weet je niet op welke websites je dit kan doen? Dat kan je gemakkelijk onderzoeken. Typ het onderwerp waarover jij wil schrijven in op Google en zet er achter ‘gastblog’. Waarschijnlijk verschijnen er nu enkele relevante websites. Vaak zie je in het menu al het kopje ‘gastbloggen’ staan. Staat dit er niet? Dan kan je uiteraard altijd contact opnemen met de vraag of zij interesse hebben in een gastblog. De meeste website-eigenaars zien dit namelijk wel zitten omdat jij de specialist bent.  

  Actief zijn op social media

  De meest eenvoudige manier om backlinks te krijgen is door het starten van een bedrijfspagina op social media. Dus wil jij serieus aan de slag gaan met linkbuilding? Dan kan je social media eigenlijk niet laten liggen. Google kijkt ook naar jouw activiteiten op social media bij het indexeren en positioneren van jouw website. Bovendien is de inzet van social media enorm handig om bijvoorbeeld jouw blogs te promoten. Op die manier kunnen mensen jouw content ontzettend makkelijk delen.  

  Zeker LinkedIn is onmisbaar voor jouw bedrijf. Op een bedrijfspagina op LinkedIn kan je eenvoudig een link plaatsen naar jouw website. Bovendien kan je op deze pagina relevante content delen waar je backlinks in kan verwerken. Jouw connecties kunnen deze content vervolgens eenvoudig onder hun contacten verspreiden. Google waardeert veel gedeelde content en zal dit belonen met een hogere ranking. 

  Deel jouw kennis op forums

  Op forums vind je veel mensen met bepaalde vragen binnen jouw vakgebied. De ideale plek om jouw kennis in te zetten en jouw linkprofiel te versterken! Plaats een inhoudelijke reactie met een linkje naar de achtergrondinformatie op jouw website. Dit zal eerder gewaardeerd worden dan het plaatsen van alleen een linkje. Als je alleen maar linkjes plaatst zal dit snel als spam beoordeeld worden en dan zal je reactie sneller worden verwijderd.  

  Ruil jouw product of dienst voor een review

  Je zou eens kunnen overwegen om een influencer in te schakelen. Geef jouw product of dienst cadeau aan een influencer in ruil voor een review. Influencers zijn enorm populair omdat zij authentiek zijn en hun publiek een eerlijke beoordeling geven van een bepaald product of dienst. Dit maakt hun review dus enorm interessant voor jouw linkbuilding strategie.  

  Je kan jouw kennis ook delen in een e-book. Deze kan je laten beoordelen door verschillende online recensenten. Zij zullen waarschijnlijk ook een link op hun website plaatsen naar jouw website. Wees je er wel bewust van dat je ook negatieve reviews kan krijgen.  

  Backlinks van startpagina’s en startpaginaklonen

  Heb jij een webshop met veel verschillende categorieën? Of een platform met heel veel landingspagina’s? Maar lukt het je niet om mooie kwalitatieve backlinks naar deze pagina’s te bouwen? Met alleen kwalitatieve backlinks verlies je het helaas waarschijnlijk ook van je concurrenten. Daarom zetten wij vaak ook in op de wat minder kwalitatieve backlinks. Zo creëer je vanuit startpaginaklonen en gerelateerde websites ook links naar jouw website. Ongeveer 80% van de websites die linkbuilding inzet, rankt alleen op startpagina’s en startpaginaklonen.  

  tiered linkbuilding

  De techniek Tiered linkbuilding wordt in Nederland eigenlijk niet zo veel gebruikt. Deze techniek is voornamelijk nuttig voor zeer concurrerende zoekwoorden. Stel je hebt een prachtig artikel geschreven op een website met veel autoriteit. Dan kan je naar het artikel nog enkele links opbouwen waardoor de pagina een nog hogere pagina autoriteit krijgt. Door middel van tiered linkbuilding kan je jouw meest krachtige links dus nog sterker maken.  

  Vergeet ook zeker de interne linkbuilding niet

  Tot nu toe hebben we het natuurlijk alleen nog maar gehad over backlinks. Maar ook interne links zijn een onderdeel van de totale linkbuilding strategie. Met interne links bedoelen we de verwijzingen van de ene naar de andere pagina binnen jouw website. Zo kan je via de landingspagina bijvoorbeeld linken naar een relevante blog of je contactpagina. Ook kan je de lezer in jouw blog wijzen op een ander interessant artikel door een linkje te plaatsen. Wanneer je dit een vast onderdeel maakt van jouw linkbuilding strategie, zal dit een positieve invloed hebben op je pageranking.  

  Een geoptimaliseerde website met een goede interne linkstructuur is overzichtelijk, gebruiksvriendelijk, laadt snel en bevat waardevolle content. 

  Waar moet je op letten als je aan de slag gaat met linkbuilding?

  Relevantie

  Ga jij aan de slag met linkbuilding? Dan is het wel belangrijk om met bepaalde zaken rekening te houden. Om te beginnen is het zaak om rekening te houden met de relevantie van de backlinks. Een link naar jouw website over fietsen heeft natuurlijk geen zin als deze staat op een website van de lokale frietzaak. Zorg er dus voor dat alle links relevant zijn aan de website. Te veel links die niet relevant zijn zullen nadelige gevolgen hebben voor jouw zoekposities.  

  Ankerteksten

  Het is ook belangrijk om een gevarieerd ankertekstprofiel te hebben. De ankertekst is eigenlijk de tekst waar een interne of externe link uit bestaat. Zorg dat het grootste gedeelte van de ankertekst naar jouw merknaam linkt, maar varieer hier ook in. Je kan een deel van jouw externe links naar een productcategorie of specifiek merk verwijzen. Pagina’s met enkel belangrijke zoekwoorden als ankerteksten zullen mogelijk minder goed ranken vanwege over optimalisatie. Ga daarom altijd voor een gezonde en natuurlijke verhouding in jouw ankerteksten. Je kan bijvoorbeeld kijken naar het linkprofiel van de top 10 organische resultaten bij het zoekwoord waarop jij je focust. Je kan het gemiddelde daarvan nastreven.  

  Verhouding van links

  Let ook goed op de verhouding van links naar de hoofdpagina en (sub)categorieën. Je zorgt ervoor dat het grootste deel van je links naar het hoofddomein verwijzen. Het is wel verstandig om een bepaald percentage van de links naar de pagina’s te verwijzen waarvan jij wil dat ze goed gevonden worden.  

  De autoriteit van een website

  De ene website heeft meer autoriteit dan de andere. Hoe meer autoriteit de website heeft die naar jouw website verwijst, hoe waardevoller deze is en hoe meer je er in principe aan hebt. Wil jij de waarde van een bepaalde website bepalen? Dan kan je kijken naar de Trust Flow en Citation Flow of de Domein Autoriteit.  

  Velocity

  Het laatste punt waar je rekening mee moet houden wordt vaak over het hoofd gezien. Het tempo waarin nieuwe links naar jouw website komen is van groot belang. Wanneer er op één dag vijftig links bijkomen en de daaropvolgende weken geen, dan ziet dit er voor Google onnatuurlijk uit. Het tempo waarin een website nieuwe backlinks krijgt noemen we ook wel link velocity. Zorg ervoor dat je iedere week enkele uren of iedere maand een dag bezig bent met linkbuilding.  

  Linkbuilding liever uitbesteden?

  Kies jij ervoor om zelf aan de slag te gaan met linkbuilding? Of ga jij liever voor zekerheid en besteed je het uit? Voor het uitbesteden van jouw linkbuilding ben je bij Impact Media Concepts aan het juiste adres. Wij zorgen ervoor dat jouw linkprofiel volledig op orde is en dat jij hoger gaat scoren in Google.  

  Wil jij weten waar jouw website nu staat qua linkbuilding? Of wil jij weten hoe wij jou helpen jouw linkprofiel te verbeteren? Neem dan gerust contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie.