Terug naar overzicht

Wat kost online adverteren?

Doe jij veel moeite om online beter vindbaar te worden? Maar merk je dat dit weinig resultaat oplevert? Dan is adverteren iets voor jou! Zo ben je binnen no-time zichtbaar bij jouw doelgroep. Maar met welke kosten moet je rekening houden? Dat ontdek je in dit artikel!

Spring snel naar:

  Online adverteren op social media

  Als ondernemer kun je tegenwoordig niet meer om social media heen. Het grootste gedeelte van jouw (potentiële) klanten bevindt zich dan ook online. Aankopen doen via internet wordt steeds populairder. Je hebt tegenwoordig een breed aanbod aan platformen waarop jij jouw product of dienst kunt promoten. Voorbeelden van deze platformen zijn Facebook en LinkedIn. Online adverteren op social media kan al voor slechts enkele tientjes per maand. Online adverteren op social media is dan ook interessant voor grote en kleine ondernemers. De kosten voor online adverteren op social media zijn wel afhankelijk van welk platform je kiest en voor welk afrekenmodel je kiest. Hier vertellen we je later in deze blog meer over.

  Online adverteren op Google

  Iedere minuut verwerkt Google meer dan 3,8 miljoen zoekopdrachten. Daarmee is het de meest gebruikte zoekmachine. Hier kun je strategisch gebruik van maken. Dit doe je door online te adverteren. Google Ads is het advertentieplatform van Google. Door te adverteren op Google kun je heel gericht mensen bereiken. De kosten voor online adverteren op Google heb je in principe zelf in de hand. Je kunt je online advertentie zo duur maken als je zelf wilt. Dit zullen we je uitleggen aan de hand van de verschillende afrekenmodellen.

  Wat zijn de kosten van online adverteren?

  We hebben het al een aantal keer gehad over de verschillende afrekenmodellen om de kosten van online adverteren te berekenen. Als adverteerder heb je over het algemeen de mogelijkheid om te kiezen tussen drie verschillende afrekenmodellen: Cost per Click (CPC), Cost per Mille (CPM) en Cost per Acquisition (CPS). We zullen je even uitleggen wat deze drie afrekenmodellen precies inhouden.

  Cost per Click (CPC)

  De kost per klik houdt in dat je een bepaald bedrag betaalt bij iedere keer dat er iemand op je advertentie klikt. De prijs die je precies betaalt per klik is afhankelijk van bijvoorbeeld de concurrentie. Je kunt zelf aangeven wat jouw maximale budget is wat je per klik wilt uitgeven. Ook kun je aangeven wat je maximale budget is voor een bepaalde periode. Het kan zijn dat je maximaal €1,50 per klik wilt betalen, maar dat je per dag niet meer dan €10 wilt uitgeven aan de advertentie.

  Cost per Mille (CPM)

  Bij dit afrekenmodel betaal je een vast bedrag voor duizend vertoningen. Wanneer het doel van jouw advertentie is dat zoveel mogelijk mensen het zien, dan is dit een erg geschikt afrekenmodel. Het nadeel is wel dat je voor iedere vertoning betaalt, terwijl je niet zeker weet of iedere persoon de advertentie ook daadwerkelijk gezien heeft.

  Cost per Acquisition (CPS)

  In dit geval zijn de kosten voor online adverteren af te leiden aan bepaalde prestaties. Hierbij kun je denken aan een conversie of sale. Je betaalt pas kosten wanneer er een conversie behaald wordt. Je kiest er dus eigenlijk voor om resultaatgericht af te rekenen. Ook bij dit afrekenmodel kun je er voor kiezen om een maximaal budget in te stellen.

  Voordelen van online adverteren

  Kosten voor online adverteren zelf in de hand

  Zoals we al eerder hebben benoemd heb je de kosten voor online adverteren zelf in de hand. Natuurlijk kan de prijs beïnvloed worden door de hoeveelheid concurrentie en het platform dat je kiest. Wel kun je jouw budget instellen zodat je niet over dit budget heen kunt gaan. Zo kun je dus zelf bepalen hoe duur je jouw online advertentie wilt maken.

  Meetbare resultaten

  De resultaten van jouw online advertentie zijn direct meetbaar. Je moet je advertentie natuurlijk wel wat tijd geven. Na drie uur kun je jouw uiteindelijke resultaten nog niet aflezen. Uiteindelijk kun je precies aflezen wat iedere klik jou heeft gekost en wat het je uiteindelijk heeft opgeleverd. Als je adverteert op Facebook kun je hier een duidelijk overzicht van krijgen via Facebook Pixel. Deze kun je gemakkelijk installeren op je website om zo alle resultaten te meten van jouw Facebook advertentie. 

  Specifieke doelgroep bereiken

  Wanneer je online gaat adverteren kun je jouw eigen doelgroep samenstellen. Op deze manier kun je jouw specifieke doelgroep bereiken. Je kunt jouw doelgroep instellen op bijvoorbeeld demografische gegevens, beroepen, interesses en fans van bijvoorbeeld jouw Facebook pagina.

  Groot bereik

  Google is de populairste zoekmachine. Ook social media is niet meer weg te denken. Deze platformen hebben ontzettend veel gebruikers. Daarom kun je er ook ontzettend veel mensen mee bereiken. Maak hier dus goed gebruik van!

  Het kost weinig tijd ten opzichte van SEO optimalisatie

  Om beter vindbaar te worden op Google kun je SEO optimalisatie van je website doen. Dit is gratis, maar kost enorm veel tijd. De kosten van online adverteren liggen wat hoger, maar je hebt er wel per direct profijt van. Het kost veel minder tijd om een online advertentie te plaatsen, dan om je website organisch te optimaliseren.

  Online adverteren zelf doen of uitbesteden?

  Wanneer je geen of beperkte kennis hebt van online adverteren of er gewoonweg geen tijd voor hebt, dan is het verstandig om het online adverteren uit te besteden. De voordelen hiervan zijn dat er naar aanleiding van een volledige advertentiestrategie een professionele campagne wordt uitgevoerd. Experts zorgen ervoor dat het maximale rendement uit jouw budget wordt gehaald. Zo heb je de kosten voor het online adverteren wel zelf in de hand maar hoef je er geen tijd in te stoppen.

  Online adverteren met Impact?

  Impact Media Concepts is hét media- en marketingbureau waar kennis en creativiteit omgezet worden in krachtige campagnes, wervende websites en voortdurende conversies. Onze specialisten hebben alle kennis en ervaring in huis om een complete advertentie strategie te bedenken en uit te voeren. Zo kun jij Impact maken met jouw online advertentie waarbij je zelf bepaalt wat de kosten voor de online advertentie worden. Wij zorgen ervoor dat we niet over dit budget heen gaan. Onze specialisten halen het uiterste uit jouw online advertentie! Neem gerust contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie.