Terug naar overzicht

Dit is waarom jouw websitesnelheid in 2022 belangrijker is dan ooit

Website snelheid heeft altijd al een prominente rol gespeeld. Echter wordt dit in 2022 belangrijker dan ooit tevoren. Waarom? Dat vertellen we je graag!

Spring snel naar:

  Wist je dat 40% van jouw websitebezoekers afhaakt wanneer de website langer dan 3 seconden laadt? Zonde, want zo loop je veel potentiële klanten mis! Websitesnelheid heeft altijd al een prominente rol gespeeld. Echter wordt dit in 2022 belangrijker dan ooit tevoren. En dit onderschatten veel ondernemers helaas.  

  Waarom is websitesnelheid nóg belangrijker geworden? Welke factoren beïnvloeden deze websitesnelheid eigenlijk? En hoe realiseer jij een mega snelle website waar al jouw concurrenten jaloers op worden? Daar vertellen wij jou alles over in dit artikel.  

  Waarom is de websitesnelheid in 2022 belangrijker dan ooit tevoren? 

  Google Core Web Vitals Update 

  In januari 2018 kondigde Google met de ‘Speed Update’ aan dat de websitesnelheid mee gaat tellen als ranking factor. Trage websites werden vanaf dat moment lager in de zoekresultaten getoond. Door de jaren heen is Google steeds meer waarde gaan hechten aan de websitesnelheid. Daarom hebben zij in 2021 een nieuwe update doorgevoerd: de Google Core Web Vitals update.  

  Deze update bestaat uit drie elementen: de laadtijd van de website, de responsiviteit en de stabiliteit van de pagina. Hierbij vertelt het element LCP (Largest Contentful Paint) alles over de websitesnelheid. Dit is optimaal bij een laadtijd van korter dan 2,5 seconden.  

  Google hecht meer waarde aan de gebruikerservaring 

  Een website die niet gebruiksvriendelijk werkt wordt al snel weggeklikt. Een gebruiksvriendelijke website is niet alleen fijn voor de bezoeker, ook Google is er dol op. Google hecht steeds meer waarde aan de user experience. Een belangrijk onderdeel van de user experience is de websitesnelheid. Want zeg nou eerlijk. Als jij op een website bent die niet snel genoeg laadt, klik je toch ook gewoon weg? 

  Wat levert een snelle website op? 

  De juiste eerste indruk achterlaten 

  Jouw website is vaak het eerste dat potentiële klanten zien. Het is eigenlijk hét visitekaartje van jouw bedrijf. Je wil natuurlijk een goede eerste indruk achterlaten. Op de een of andere manier koppelt men snelheid aan effectiviteit en vertrouwen. Wanneer je op een trage website terecht komt geeft dit je een onveilig en onbetrouwbaar gevoel. Een snelle website geeft je daarentegen juist een betrouwbaar en veilig gevoel. En dat is precies wat je jouw websitebezoekers wil meegeven. 

  Optimale websitesnelheid voor meer conversie 

  Een trage website is dramatisch voor jouw conversie. Dit komt omdat 40% van je websitebezoekers de site verlaat wanneer deze niet binnen drie seconden wordt geladen. Dat is toch zonde? Je investeert in een prachtige website, maar omdat deze niet snel genoeg laadt raak je al 40% van je potentiële klanten kwijt. Een goede websitesnelheid resulteert in meer conversie.  

  Hoger in de zoekresultaten van Google 

  We hebben al uitgelegd dat Google veel waarde hecht aan de websitesnelheid. Is de snelheid van jouw website te traag? Dan zal Google dit bestraffen door jouw website lager in de zoekresultaten te tonen. Dit werkt natuurlijk ook andersom. Is de websitesnelheid goed? Dan beloont Google dit door jouw website juist hoger in de zoekresultaten te tonen.  

  Een snelle website zorgt voor een langer bezoek 

  Als ondernemer wil je niet dat jouw websitebezoekers maar één pagina bekijken. Dit wil namelijk zeggen dat zij niet overgaan tot een aankoop of contactopname. Je wil dat de gebruiker enkele pagina’s bezoekt en daarvoor moet je het jouw bezoeker zo makkelijk mogelijk maken. Dit doe je onder andere door een razendsnelle website of webshop te realiseren.  

  Wanneer een bezoeker langer op jouw website blijft is de kans groter dat hij geïnteresseerd is in jouw product of dienst. Dat is voor jou als ondernemer fantastisch, maar ook Google vindt dit belangrijk. Als Google ziet dat bezoekers langer op jouw website blijven, concludeert hij dat jouw website relevant is ten aanzien van de zoekopdracht. Hierdoor scoor je weer hoger in de zoekresultaten. 

  Welke factoren beïnvloeden de websitesnelheid? 

  De vier factoren 

  Dat de websitesnelheid enorm belangrijk is, dat is nu wel duidelijk. Nu wil je natuurlijk weten welke factoren jouw laadsnelheid beïnvloeden. In grote lijnen zijn dit vier factoren: hosting, techniek, content en netwerk. Op sommige factoren heb je veel invloed en op andere helemaal niet. Daar vertellen we je graag meer over.  

  Het begint allemaal bij goede hosting 

  Ga je op zoek naar de ideale hostingpartij? Let dan goed op de snelheid en capaciteit. Een sterke hosting provider maakt namelijk gebruik van de beste hardware met snelle verbindingen. Zorg er daarnaast voor dat er niet honderden websites op één server staan. Dit kan nadelig zijn voor jouw websitesnelheid. Kies ook altijd voor een lokale server. Bestanden kunnen hierdoor sneller worden opgeroepen dan wanneer de service ergens in Amerika zou staan.  

  Techniek van jouw website 

  De volgende factor die van invloed is op jouw websitesnelheid is hoe jouw website is opgebouwd. Denk aan technische aspecten als Javascript, CSS en plugins. Afbeeldingen, video’s, onnodige CSS en Javascript hebben veel invloed op jouw websitesnelheid. Verwijder ongebruikte websitefunctionaliteiten en maak jouw CSS en Javascript bestanden compacter.  

  Content 

  Denk hierbij aan Pdf-bestanden, video’s en afbeeldingen op jouw website. Upload jouw afbeeldingen in een geschikt bestandstype en resize ze naar het juiste formaat. De meeste foto’s bevatten meer data dan nodig is. Comprimeer je foto’s om de websitesnelheid in één handomdraai te verbeteren.  

  Netwerk 

  Tot slot heeft het netwerk van je websitebezoeker invloed op de websitesnelheid. Hier heb je als website-eigenaar helaas geen invloed op. Wel is het belangrijk om deze factor in je achterhoofd te houden.  

  Hoe verbeter je de websitesnelheid in 2022? 

  Blijf je concurrentie een stap voor 

  Om jouw concurrentie een stap voor te blijven is het noodzakelijk om jouw websitesnelheid te optimaliseren. Je weet nu waarom een snelle website belangrijk is en welke factoren de websitesnelheid beïnvloeden. Nu rest er nog een belangrijke vraag: hoe verbeter je de websitesnelheid in 2022? Impact Media Concepts geeft jou graag diverse tips. 

  Verklein de CSS en Javascript 

  Het ontwerp en de functionaliteit van een website worden bepaald door CSS-bestanden en Javascript-bestanden. Deze bestanden bestaan uit zeer lange codes die aan de browser vertellen hoe de website eruit moet zien. Impact Media Concepts comprimeert deze bestanden automatisch waardoor deze sneller door de browser worden ingeladen. Dit geeft dus zeker een boost aan je websitesnelheid.  

  Optimaliseer je afbeeldingen 

  Geen paniek. Je hoeft geen gebruik te maken van ingewikkelde tools in Photoshop. Het optimaliseren van je afbeelding heeft vooral te maken met de bestandsgrootte. Upload om te beginnen afbeeldingen in een geschikt bestandstype. In de meeste gevallen raden we JPG aan omdat deze een goede verhouding heeft tussen beeldkwaliteit en bestandsgrootte. Maak alleen gebruik van PNG-bestanden voor afbeeldingen met een transparante achtergrond. Denk bijvoorbeeld aan logo’s. 

  Daarnaast is het verstandig om je afbeeldingen naar het juiste formaat te resizen. Op veel plekken is een afbeelding van 3000 pixels breed niet nodig. Vaak is een afbeelding met een breedte van 800 of 300 pixels ruim genoeg. Een te grote afbeelding kan resulteren in een tragere website. Daarnaast bestaat het risico dat deze vreemd wordt afgesneden.  

  Tot slot is van belang je afbeeldingen te comprimeren. Dit maakt echt een wereld van verschil als het gaat om de websitesnelheid. Door afbeeldingen te comprimeren verlaag je de bestandsgrootte zonder merkbaar kwaliteitsverlies. Voor het comprimeren van afbeeldingen bestaan er veel handige websites zoals compressor.io.  

  Verwijder ongebruikte plugins 

  Heb je bepaalde plugins niet meer nodig? Verwijder ze dan! Dit is beter voor de veiligheid van je site én je optimaliseert de websitesnelheid. Wees bovendien altijd zuinig met plugins. Download alleen plugins die je écht nodig hebt en onderzoek deze goed van tevoren. Er zijn namelijk veel plugins die jouw websitesnelheid verlagen. Dit wil je uiteraard voorkomen.  

  Wil jij een snelle website realiseren? 

  Na het lezen van dit artikel rest er waarschijnlijk nog één belangrijke vraag: hoe is mijn websitesnelheid? Om jou antwoord te geven op deze vraag kijken we graag met je mee. Neem gerust contact met ons op of kom gezellig langs voor een kopje koffie! Samen gaan we een converterende en snelle website realiseren.