Terug naar overzicht

E-commerce: wat is het en hoe ga je aan de slag?

Heb jij er altijd al van gedroomd om jouw producten of diensten online te verkopen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met e-commerce. Wat dit precies is en hoe jij jouw eigen e-commerce bedrijf start vertellen we je in dit artikel.

Spring snel naar:

    Waar jij jouw producten vroeger alleen in een fysieke winkel kon verkopen, kan dit nu ook online. Dit neemt natuurlijk ontzettend veel voordelen met zich mee. Jouw webshop is 24/7 geopend waardoor consumenten altijd bestellingen kunnen plaatsen zonder dat jij hiervoor personeel hoeft in te schakelen.

    Wat is e-commerce?

    E-commerce is een Engelstalige term dat letterlijk ‘elektronische handel’ betekent in het Nederlands. E-commerce is dus het online kopen en verkopen van producten en diensten via een webshop. Sinds de jaren negentig is e-commerce uitgegroeid tot één van de meest invloedrijke verkoopkanalen.

    Bij e-commerce gaat het niet alleen over fysieke producten die je kunt kopen en verkopen. Het is namelijk ook mogelijk om diensten te verkopen die zonder e-commerce vrijwel onmogelijk te distribueren zijn. Hierbij kun je denken aan e-books waarvan geen geprinte versie verkrijgbaar zijn. Een ander groot voordeel van e-commerce is dat het veel makkelijker is om internationaal te handelen. Je hoeft namelijk niet fysiek aanwezig te zijn in de andere landen.

    Wat valt er allemaal onder e-commerce?

    Je kunt verschillende soorten producten kopen en verkopen met e-commerce. Denk aan fysieke producten, digitale producten en servicegerichte producten. Dit lichten we graag aan je toe.

    Fysieke e-commerce producten

    Fysieke producten zijn producten die je daadwerkelijk kunt aanraken. Denk aan kleding, elektronica, sieraden en huishoudartikelen. Deze producten worden online gekocht en verkocht. Wanneer je een e-commerce bedrijf met fysieke producten opstart, moet je dus fysieke opslagruimte hebben. Daarnaast zal je de producten naar de koper moeten versturen.

    Digitale e-commerce producten

    Dit gaat over producten die alleen digitaal verkrijgbaar zijn. Denk aan online cursussen, e-books of websites. De koper heeft hiervoor een computer, tablet of smartphone nodig om de producten te downloaden. Het voordeel voor jou is dat je geen fysieke opslagruimte nodig hebt om de producten op te slaan.

    Servicegerichte e-commerce producten

    Dit zijn online diensten die door een bedrijf worden aangeboden waarvoor de klant betaalt. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van jouw social media kanalen. Dit kun je door een extern bedrijf laten doen. Klanten betalen dan voor een dienst die andere specialisten voor hen uitvoeren.

    Welke vormen van e-commerce zijn er?

    E-commerce vindt meestal plaats tussen twee partijen: de koper en de verkoper. Dit gaat niet altijd over een bedrijf dat iets verkoopt aan een consument. Het kunnen bijvoorbeeld ook twee consumenten of twee bedrijven zijn. Dat leggen we hieronder aan je uit.

    Business-to-Consumer (B2C)

    In dit geval vindt er een uitwisseling van producten of diensten plaats van een bedrijf naar een consument. Een professionele verkoper verkoopt dus aan een particuliere klant. Deze vorm van e-commerce komt ontzettend vaak voor. Denk maar eens aan alle particulieren die kleding bestellen bij grote webwinkels als Zalando of Bijenkorf.

    Consumer-to-Consumer (C2C)

    De volgende optie is C2C. Dit gaat over de handel tussen twee consumenten. Hier wordt dus geen bedrijf bij betrokken. Echter worden de producten wel vaak verkocht via een platform waar weer een bedrijf achter zit. Denk bijvoorbeeld aan Marktplaats.nl. Je ziet een mooi tv-meubel te koop staan, je doet een bod en rijdt vervolgens zelf 20 km om het tv-meubel op te halen.

    Business-to-business (B2B)

    De laatste vorm is business-to-business. Dit gaat over de handel van online bedrijven onderling. Denk bijvoorbeeld aan een autogarage die wekelijks artikelen online bestelt voor reparaties. Die wil geautomatiseerd artikelnummers in kunnen voeren en niet ieder product uitgebreid hoeven te bekijken. De complexiteit in de B2B vraagt om een andere aanpak, waardoor de autogarage zijn artikelen niet bij een normale webwinkel gaat aanschaffen.

    Een e-commerce bedrijf starten: welk platform kies je?

    Wil jij jouw eigen webshop beginnen? Gaaf! Wanneer je met je e-commerce bedrijf gaat beginnen zal je er al snel achter komen dat er veel verschillende e-commerce platformen zijn. Het is belangrijk dat je kiest voor een platform dat jij makkelijk vindt werken. Ga jij voor een ingewikkeld platform waarbij de mogelijkheden eindeloos zijn? Of kies je voor een platform met kant-en-klare pakketten waarvoor je geen technische kennis nodig hebt en toch jouw producten kunt verkopen? We nemen de verschillende opties met je door.

    1: Software-as-a-Service e-commerce platformen

    Dit zijn kant-en-klare pakketten die door de aanbieder worden onderhouden. Je hebt hier geen technische kennis voor nodig waardoor iedereen met deze platformen aan de slag kan gaan. Je kunt het zien als een soort plug-and-play platform.

    2: Open source e-commerce platformen

    Een voorbeeld van een open source e-commerce platform is Woocommerce. Je ontvangt een code waarmee je jouw webshop volledig kan aanpassen naar jouw wensen. De mogelijkheden hierbij zijn eindeloos. Je kunt dus veel meer met een Open source platform dan met een Software-as-a-Service platform. Het nadeel is alleen dat je er wel technische kennis voor nodig hebt.

    3: Headless commerce of Commerce-as-a-Service (CaaS)

    Dit zijn platformen waarbij de frontend en backend van jouw website los van elkaar functioneren. Het voordeel van deze platformen is dat je ze makkelijk integreert in marktplaatsen. Een voorbeeld hiervan is Magento 2.

    E-commerce en Google Shopping

    Wanneer jij een e-commerce bedrijf hebt, kun jij jouw producten ook verkopen via Google Shopping. Ga je via Google op zoek naar een bepaald producttype, dan komt Google Shopping als eerst naar voren. Het is absoluut een gemiste kans wanneer je niet de koppeling maakt tussen Google Shopping en je e-commerce bedrijf.

    Het is overigens ook mogelijk om je producten te verkopen via marketplaces. Je verkoopt jouw producten dan niet alleen op je eigen webshop, maar ook via bijvoorbeeld Bol.com. Je betaalt dan een financiële vergoeding per verkoop. Hierdoor betaal je alleen voor resultaat. Hoe dit precies in zijn werk gaat? Dat leggen we op deze pagina graag aan je uit.

    E-commerce en Google Analytics

    Stel, je e-commerce website staat eindelijk live. Je hebt er veel tijd, energie en geld ingestoken. Vervolgens krijg je helemaal geen bezoekers op je website. Geen bezoekers betekent geen omzet. Daarom is het van groot belang om inzicht te krijgen in het gedrag van de bezoekers op je website. Daarnaast wil je weten via welke bronnen zij op jouw website binnenkomen.

    Met Google Analytics achterhaal je hoe jouw bezoeker binnenkomt en via welke pagina hij weer weggaat. Hierdoor weet je precies waar je jouw e-commerce website moet verbeteren om meer verkopen te realiseren. Wil jij weten hoe je aan de slag gaat met Google Analytics? Lees dan onze blog ‘Google Analytics voor beginners’.

    De marketing voor jouw webwinkel

    Je weet nu hoe je moet achterhalen wat bezoekers op jouw website doen en hoe zij hierop binnenkomen. Maar hoe zorg je ervoor dat er meer bezoekers op jouw website komen en dat zij ook daadwerkelijk een aankoop gaan doen? Het antwoord is marketing. Een belangrijk onderdeel van je e-commerce bedrijf dat je niet moet onderschatten.

    Doe een marktonderzoek en onderscheid jezelf van de concurrentie

    Je hebt een fantastisch idee. Maar is er wel vraag naar jouw producten of diensten? Voordat je met jouw webshop begint is het verstandig om een marktonderzoek te doen. Is jouw product interessant? Als dit het geval is, is het tijd om je doelgroep te leren kennen. Waar zijn zij? Hoe bereik je hen? Wat willen ze? En welke uitstraling vinden zij aantrekkelijk?

    De volgende stap is om te kijken naar de concurrentie. Wat hebben jouw concurrenten te bieden en waarom ben jij beter? Onderscheid jezelf van de concurrentie met scherpe prijzen, een goed merkverhaal of andere unique selling points.

    De laatste stap is om na te denken over het ontwerp van je webshop. Je hebt slechts 3 seconden om een goede eerste indruk te maken op je websitebezoekers. Realiseer daarom een aantrekkelijke webshop met een goede structuur. Op die manier vindt de bezoeker precies waar hij naar op zoek is. Wil jij meer weten over het maken van een professionele website? Wij geven jou 7 tips voor het maken van een gebruiksvriendelijke website.

    Vergroot je online vindbaarheid

    Wanneer jouw e-commerce shop live staat is het tijd om te wachten op de eerste bestellingen. Hiervoor moet jouw doelgroep de webshop natuurlijk wel kunnen vinden. De beste manier om dit te doen is via Google of andere zoekmachines.

    Het kan even duren voordat Google jou ziet als een interessante website om bovenaan in de zoekresultaten te plaatsen. Dit heeft namelijk tijd nodig. Of Google jouw webshop op positie één of honderd zet is afhankelijk van meer dan 200 Google ranking factoren. Hieronder nemen we de belangrijkste factoren met je door.

    • Hoe snel laadt jouw webshop? Dit mag niet langer dan 3 seconden duren anders haakt een groot deel van de bezoekers al af.
    • Voldoet jouw webshop aan alle veiligheidseisen?
    • De inhoud van jouw webshop moet relevant zijn voor de zoekopdracht van de gebruiker. Oftewel, heb jij content die jouw doelgroep helpt om tot een aankoop te komen? Zorg hierbij voor goede productomschrijvingen, title tags, meta descriptions, producttitels, foto’s, video’s en veelgestelde vragen.

    Zet social media in voor jouw e-commerce bedrijf

    Je kunt social media op twee manieren inzetten: gratis of met betaalde advertenties en campagnes. Deel regelmatig updates of nieuwe producten. Zo zien jouw volgers dat je actief bent. Bedenk daarnaast interessante acties. Afhankelijk van jouw producten kun je ook overwegen om influencers in te zetten. Dit werkt bijvoorbeeld goed als je kleding, sieraden of verzorgingsproducten verkoopt.

    Start met e-mailmarketing

    Een belangrijke tool om klanten te bereiken is e-mailmarketing. Bouw zo snel mogelijk een groot e-mailbestand op en stuur periodiek een e-mail naar jouw nieuwe en bestaande klanten. Zorg hierbij voor een goede segmentatie. Op die manier kun je gepersonaliseerde aanbiedingen sturen.

    Blijf optimaliseren

    Stilstaan is geen optie. Je wil de concurrentie immers altijd een stapje voorblijven. Beginnen jouw online verkopen te lopen? Dan is het tijd om te gaan optimaliseren. Hoe realiseer je nog meer conversies? En hoe trek je weer nieuwe klanten naar je webshop toe?

    Succesvol aan de slag met e-commerce?

    Ben jij enthousiast geworden en wil je graag aan de slag gaan met jouw eigen e-commerce bedrijf? Dan komt hier natuurlijk ontzettend veel bij kijken. Wellicht kan jij op één of meerdere vlakken hulp gebruiken. Wil jij een gebruiksvriendelijke webshop laten maken? Meer bezoekers naar je webshop trekken? Of weet je niet goed hoe je websitebezoekers om kunt toveren in klanten?

    Dan kan Impact Media Concepts jou helpen! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie!