Terug naar overzicht

He-le-maal bovenaan in Google met SEA

Heb jij een knallende website, maar stromen de websitebezoekers nog niet binnen? Grote kans dat jouw website online niet goed vindbaar is. Zonde! Want wat heb je aan een mooie website als jouw doelgroep je niet kan vinden? Precies, niets. Om hoger te scoren in Google kun je twee dingen doen: inzetten op SEO en SEA. In deze blog gaan we ons voornamelijk richten op die laatste, SEA. Oftewel het adverteren binnen zoekmachines. Dus wil jij weten hoe je binnen no-time helemaal bovenaan in Google scoort? Lees dan snel verder.

Spring snel naar:

    Wat is SEA? 

    SEA is de afkorting voor ‘Search Engine Advertising’. In het Nederlands betekent dit ‘zoekmachine-adverteren’. Bij SEA marketing houd je jezelf bezig met het opzetten, monitoren en bijsturen van campagnes binnen zoekmachines. Dit om het gewenste doel te behalen. Dit kan gaan over de advertenties boven de organische zoekresultaten, maar ook over bijvoorbeeld Shopping advertenties. 

    Met SEA is het mogelijk om binnen no-time bovenaan in Google te scoren op bepaalde zoekwoorden. Ideaal wanneer je snel veel mensen wilt bereiken. Uiteraard wel tegen betaling. Wil je dit nou liever bereiken zonder dat je hiervoor hoeft te betalen? Dan kun je jezelf bezighouden met SEO.  

    En wat is het verschil tussen SEA en SEO? 

    SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’, oftewel zoekmachine optimalisatie. Dit zijn de organische en ‘gratis’ zoekresultaten in Google. Het grote voordeel van SEO is dat je gratis jouw online vindbaarheid vergroot, het nadeel is alleen dat dit proces langer duurt. Waar je bij SEA binnen no-time bovenaan in Google eindigt, kan dit bij SEO maanden duren. 

    Maar waar kan ik dan beter op inzetten: SEO of SEA? 

    Waarom zou je betalen voor zoekwoorden als je hier ook organisch op kunt scoren? Maar anderzijds: waarom zou je veel tijd investeren in SEO als je met SEA binnen no-time bovenaan de zoekresultaten kunt eindigen?  

    Het is voor veel bedrijven een lastige keuze: ga ik beginnen met SEA of SEO? Dit is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en het budget. Wij adviseren in de meeste gevallen om SEO en SEA te combineren. Start met SEO door relevante content voor jouw bezoekers en de zoekmachines te schrijven. Door dit periodiek te doen profiteer jij hier op de lange termijn enorm van! Zorg er natuurlijk ook voor dat de technische SEO van jouw website goed staat.  

    In het begin is jouw autoriteit nog laag, waardoor je nog niet direct resultaten ziet van je SEO-werkzaamheden. Dus om jouw website een boost te geven kun je inzetten op SEA. In het begin zullen vrijwel alle websitebezoekers via advertenties binnenkomen, maar naar mate jouw website langer bestaat zie je ook meer verkeer vanuit de organische zoekresultaten. 

    Tip: Ben jij nog op zoek naar relevante informatie om te starten met SEO? Bekijk dan zeker even onderstaande blogs! 

    De voor- en nadelen van SEO en SEA 

    Om te bepalen waar jij mee gaat beginnen en waar jij de meeste energie in wil steken is het handig om alle voor- en nadelen van beide strategieën ten opzichte van elkaar op een rij te zetten. Je komt er al snel achter dat SEO en SEA elkaar juist enorm versterken. 

    Voordelen van SEO 

    • Jouw posities zijn niet afhankelijk van het budget, maar van de kwaliteit en de prestaties van je website. Hoge organische posities leveren op langere termijn meer verkeer op. En dit verkeer blijft komen want hoe beter jouw website het doet, hoe hoger de posities zullen stijgen. 
    • SEO is goedkoper dan SEA. Zeker wanneer je hier zelf mee aan de slag gaat. Ook wanneer je het uitbesteedt heb je te maken met minder hoge kosten omdat je geen advertentiebudget nodig hebt. Daarnaast verdienen de kosten zichzelf terug omdat de resultaten verbeteren en het verkeer blijft komen. Wanneer je eenmaal een goede positie bereikt, raak je deze ook niet snel meer kwijt. 

    • Niet iedereen zit te wachten op overtuigende teksten en fraaie afbeeldingen. Soms zijn mensen op zoek naar informatie zonder overspoeld te worden door reclame. Zij slaan de advertenties bovenaan in Google gewoonweg over.  

    Nadelen van SEO 

    • Zet je SEO op de juiste manier in? Dan zijn de resultaten geweldig. Doe je dit niet en maak je fouten? Dan kan het ook tegen je werken. De algoritmes van Google hebben ingebouwde sensors om misbruik op te sporen. Zaken die afgestraft worden zijn bijvoorbeeld een te hoog zoekwoord gehalte of het aankopen van backlinks. 

    • SEO neemt tijd in beslag, veel tijd. Wanneer je een pagina optimaliseert moet je 6 tot 13 weken wachten tot je een positie in Google hebt bemachtigd. Dit is nog niet direct een goede positie. Deze positie zal in verloop van tijd wel steeds hoger worden, omdat jouw website het beter gaat doen.  

    Voordelen van SEA 

    • Waar je bij SEO lang moet wachten tot de resultaten zichtbaar worden, zie je dit bij een advertentiecampagne direct.  

    • Met SEA is het mogelijk om een zeer specifieke doelgroep te bereiken en dus heel doelgericht te adverteren. Zo kun je bijvoorbeeld demografische gegevens instellen of je advertentie richten op mensen die al interesse in jouw product hebben.  

    • Doordat het resultaat direct zichtbaar is kun je de campagnes hier meteen op aanpassen. Er zijn diverse tools waarmee je de voorgang analyseert, maar experimenteren met A/B testen is ook gemakkelijk en niet erg duur. 

    • Je betaalt pas wanneer het gewenste resultaat bereikt is: een klik, een bepaald aantal weergaven of een conversiepercentage.  

    Nadelen van SEA 

    • SEA is voornamelijk in het begin erg duur. Je bent nog autoriteit aan het opbouwen, je experimenteert en je moet hoger bieden om een advertentieplek te krijgen. Veel bedrijven haken vroeg af omdat hun advertentiecampagne niet direct winst oplevert. 

    • Wanneer jij geen budget meer hebt zal de effectiviteit van SEA direct verdwijnen. Zonder budget worden jouw advertenties namelijk niet meer getoond. Wanneer je bij SEO eenmaal een organische positie behaald hebt, blijft deze bestaan en hoef je er geen geld meer aan uit te geven. 

    • De resultaten van SEA zijn vooral op korte termijn aantrekkelijk. Heb jij uitgevonden hoe je het beste kunt adverteren? Dan ga je winst maken. Maar wanneer jouw advertentie te lang getoond wordt, wordt dit steeds minder aantrekkelijk. Je moet constant nieuw materiaal aanleveren, foto’s plaatsen en je bestaande advertenties opfrissen.  

    Hoe werkt Google Ads precies? 

    Nu je op de hoogte bent van de voor- en nadelen van SEA, is het tijd om te kijken naar hoe Google Ads precies werkt. Iedere keer als een gebruiker een zoekopdracht doet, wordt er een veiling gestart. In die veiling kijkt de zoekmachine naar verschillende factoren om te bepalen welke advertentie de beste positie krijgt. Over het algemeen geldt de formule: 

    • Bod x kwaliteitsscore = de positie in de advertenties 
    Positie = kwaliteitsscore x bod

    Bod  

    De score van het bord wordt niet bepaald door het bedrag dat er geboden is. Hetgeen dat jij gaat bieden is namelijk afhankelijk van twee andere factoren: targeting en biedstrategie.  

    • Targeting: de targeting kan bepalen of jouw advertentie wel of niet getoond wordt aan een bepaalde doelgroep. Bij de targeting neem je zaken mee als de locatie en de tijdsperiode waarin je advertentie wordt weergegeven. Het is overigens ook mogelijk om voor bepaalde specificaties op- of af te bieden.  
    • Biedstrategie: In je biedstrategie bepaal je op welke manier je wil bieden. Hierbij heb je de volgende opties: 

    • Handmatige CPC-biedingen: hierbij betaal je de kosten per klik. 

    • ECPC: dit is de verbeterde kosten per klik. Handmatige biedingen worden automatisch aangepast om conversies te maximaliseren.  

    • Klikken maximaliseren: Google kijkt automatisch op welke manier de meeste klikken voor een zoekwoord kunnen worden gerealiseerd. 

    • Conversies maximaliseren: het gehele budget wordt op zo’n manier ingezet dat het aantal conversies wordt gemaximaliseerd. 

    • Doel-ROAS: rendement op advertentie-uitgaven. Hierbij wordt gekeken naar de opgeleverde conversiewaarde t.o.v. de gemaakte kosten.  

    • Doel-CPA: kosten per acquisitie. Jij bepaalt zelf wat een conversie maximaal mag kosten. Het algoritme probeert de advertentie weer te geven aan mensen die uiteindelijk voor die prijs gaan converteren. 

    Kwaliteitsscore 

    Ook de kwaliteitsscore is erg bepalend voor de uiteindelijke positie. Maar hoe realiseer je een hoge kwaliteitsscore? Zorg er ten eerste voor dat de advertentie goed aansluit op het gebruikte zoekwoord. Vermeld dat zoekwoord ook zeker in je advertentietekst. Ook de landingspagina moet overeenkomen met de informatie waar de gebruiker naar op zoek is. Kortom, laat jouw advertentie en de landingspagina naadloos aansluiten op de zoekintentie van de bezoeker. 

    Verder wordt er bij de kwaliteitsscore gekeken naar klikratio. Als er veel wordt geklikt op een bepaalde advertentie, dan zal het wel goed aansluiten bij hetgeen dat de gebruiker zoekt. Tot slot wordt er gekeken naar hoe de advertentie in het verleden scoorde. Was de campagne in het verleden succesvol? Dan is dat waarschijnlijk nu weer het geval. 

     
    En met welke kosten moet je rekening houden? 

    Het grote voordeel van SEA is dat jij zelf bepaalt hoeveel geld je wil uitgeven. Dit doe je door een budget per campagne in te stellen. Ook is het mogelijk om gedeelde budgetten toe te kennen aan meerdere campagnes tegelijk. De kosten die je uiteindelijk kwijt bent aan SEA zijn afhankelijk van de concurrentie, de biedstrategie, targeting en het budget/bod. Je zal nooit meer uitgeven dan je zelf hebt ingesteld. Je hebt dus zelf de controle over de kosten voor SEA.  

    Adverteer op relevante zoekwoorden 

    Hoe meer concurrentie er op een zoekwoord zit, des te duurder is het om te adverteren. In de praktijk zien we terug dat je per klik tussen de 0,50 en 2 euro betaalt. Hoe specifieker een zoekwoord is, des te minder concurrentie en dus goedkoper het is om te adverteren. Het is dus belangrijk dat je de juiste zoekwoorden selecteert. 

    Een SEA specialist inschakelen 

    Wanneer je doorlopend Google Ads wilt laten uitvoeren adviseren we je om dit door een specialist te laten doen. Zij kennen namelijk alle ins- en outs van adverteren in Google. Bovendien hebben zij veel ervaring waardoor zij direct het optimale resultaat uit jouw budget kunnen halen.  

    Laat je vandaag nog adviseren door Impact Media Concepts 

    Ben jij benieuwd of SEA iets is voor jouw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wil jij aan de slag gaan met adverteren in de zoekmachines? Dan staan onze SEA-experts voor jou klaar om je te helpen. Kom eens langs voor een kop koffie en maak kennis met onze specialisten!